top of page

sinds 1967

Drentse Autocross Club

De Autocross Club van Drenthe

Lees meer over ons

Elimse motorclub

Het ontstaan van DAC

De geschiedenis van het huidige autocrossgebeuren vond zijn oorsprong 50 jaar geleden in Elim, onder aanvoering van Jan Kroezen werd de Elimse motorclub (E.M.C.) opgericht en werden in het begin de eerste motorraces gehouden, al snel kwamen ze op het idee om er ook auto's bij te doen om nog meer spektakel te bieden en werd ook de naam aangepast naar de Elimse motor en autoclub kortweg de E.M.A.C. De eerste echte wedstrijd met crossauto's vond plaats in Elim bij de Familie Duinkerken, van opvoeren en veiligheid was toen nog niet echt sprake, het vermaak was er niet minder om en het was zwart van publiek, en al snel volgden er meerdere wedstrijden in de regio waaronder ook Zuidwolde, Borger, Nieuw-Amsterdam etc. en ook werd toen al over de grens gekeken destijds werd geholpen bij de organisatie in het Duitse Rütenbrock waar nog steeds met de Pinksteren gecrost word. Ook de kaartverkoop ging toen anders zo moesten de entreekaarten bij de gemeente gekocht worden

zodat er vermakelijkheidsbelasting geïnd kon worden. Zoals gezegd was de veiligheid in het begin bij lange na niet zoals wij die nu kennen, ook nog niet zonodig de snelheden lagen in die tijd ook niet zo hoog en werd rondom de baan een houten schutting geplaatst, later werden dit vrachtwagenbanden, dit was elke keer weer een hele klus om ze er te krijgen en weer op te halen, toch waren het prachtige jaren. Na 15 jaar vond de familie Kroezen het mooi geweest en hielden ermee op, daarop vonden een stel autocrossersfanaten uit Geesbrug dat de autocross niet verloren mocht gaan en richten de Autocrossclub Geesbrug en omstreken op (A.G.G.O.) de eerste voorzitter in 1982 was Rennie Bos die helaas al is overleden, midden jaren '80 werden zelfs 12 clubcrossen georganiseerd, dus je had helemaal geen tijd om ergens anders heen te gaan, de rijders hadden de mouwen al vol aan de eigen wedstrijden.

Ook besloot men om zich aan te sluiten bij de K.N.A.F. nog steeds de landelijke Autosport federatie, dit lag wat verzekeringen net iets makkelijker en had je ook richtlijnen over veiligheid en voertuigvoorschriften en mocht je ook wedstrijden voor het Nederlands kampioenschap organiseren, in totaal heeft de club drie keer een N.K. georganiseerd in Barger-Oosterveld, Ruinerwold en Exloo.

Drentse Motorclub

Van toen tot nu

Het bestuur dat de club in de jaren '90 de club leidde besloot om in 1995 de naam te veranderen in de Drentse Autocrossclub (D.A.C.) die nog steeds zeer actief is, de voornaamste redenen waren dat de herkomst van de leden uit een steeds grotere regio kwamen en de club een meer landelijke uitstraling te geven, dit is zeker gelukt want de club behoort inmiddels al jaren bij de grootste autocrossclubs van Nederland en schommelt al jaren rond de 120 leden, zoveel wedstrijden als voorheen worden niet meer georganiseerd met 4 wedstrijden per jaar is het wel gedaan en brengt meer dan genoeg organisatiewerkzaamheden op. Ook was de Drentse Autocrossclub die als eerste

in Nederland een Autocrossshow/beurs organiseerde en die nog steeds ook elders in den lande in trek zijn. De huidige club hoopt ook nog vele jaren te bestaan en nog veel te kunnen betekenen voor hun leden en publiek, dus op naar het 100-jarig bestaan.

bottom of page